Stabilisatietraining Stapstenen
De effectiviteit van stabilisatietraining (stapstenen) bij meisjes in jeugdzorginstellingen
Daarom heeft het VUmc samen met De Bascule en LSG-Rentray de stabilisatietraining Stapstenen ontwikkeld. Deze training richt zich specifiek op de problemen waar de doelgroep onder gebukt gaat, in combinatie met hun traumatische verleden. Binnen dit project volgen 60 meisjes deze Stapstenen training. Onderzocht zal worden of deze behandeling het gewenste effect heeft. Onder het tabblad 'Inhoud' leest u meer over dit onderzoek. Het Fonds Psychische Gezondheid financiert zorgvernieuwende projecten in de geestelijke gezondheidszorg. Daarom heeft het fonds bijgedragen aan dit onderzoek.Â
Reageren?
Inhoud
De stabilisatietraining Stapstenen bestaat uit 10 wekelijkse groepsbijeenkomsten. De eerste fase is gericht op stabilisatie en de tweede fase op de verwerking van het verleden. In de training wordt gebruik gemaakt van psycho-educatie (inzicht in de klachten vergroot de controle), trainen van vaardigheden (ontspanning, aandachtstechnieken en coping) en het bijstellen van disfunctionele cognities. Concrete onderwerpen zijn bijvoorbeeld slaapproblemen, emoties&zintuigen, assertief in plaats van agressief, de toekomst en vertrouwen, relaties en intimiteit. Er worden ook twee bijeenkomsten georganiseerd voor de ouders, waarin zij uitleg krijgen over wat de training inhoudt en hoe ze het effect kunnen vergroten.
Het onderzoek waar nu financiering voor wordt gevraagd bestaat uit twee delen die tegelijkertijd worden uitgevoerd. Het eerste deel is een onderzoek naar de programma integriteit: wordt de training uitgevoerd volgens protocol? Het tweede deel is een effectevaluatie: wat is het verschil in effect tussen de training en treatment as usual (tau) op klachten en probleemgedrag. De onderzoeksgroep bestaat uit meisjes die met een civielrechtelijke maatregel geplaatst zijn in twee jeugdzorginstellingen (LSG-Rentray en de Lindenhorst). Er wordt onderscheid gemaakt in vijf typen trauma’s: emotionele mishandeling, fysieke mishandeling, seksueel misbruik, emotionele verwaarlozing en fysieke verwaarlozing. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar 12 stoornissen, variërend van ADHD, tot middelenmisbruik en depressie. Ook worden demografische gegevens verzameld, net als de trauma- en delictgeschiedenis, de relatie tussen de therapeut en de cliënt, de mate van agressie en de psychosociale problemen. 60 meisjes gaan binnen dit onderzoek de stabilisatietraining volgen. Vervolgens worden er vier metingen verricht: vooraf, na vijf maanden, na zeven maanden en na 13 maanden. Het onderzoek moet leiden tot enkele (inter)nationale publicaties en presentaties. Ook wordt de interventie beschikbaar gesteld aan andere jeugdzorginstellingen.